Mihai Eminescu - Despot-Voda
de Vasile Alecsandri
Poemul dramatic al lui Alecsandri face sa rasara inainte ochilor sufletului nostru o epoca de decadenta, deja, dar in care se iveau inca ca niste copaci stravechi acele frumoase si nobile nume, cu a caror incetare romanii au incetat de a fi mari.
Despre drama insasi, putine avem de spus. E, fara nici o contestare, drama cea mai buna care s-a scris in limba noastra, plina de actiune, ici de puternice, colo de gingase simtiri, dar pe deasupra tuturor calitatilor acestora, versul si limba privighetorii, de la Mircesti rapeste auzul si simtirile. Chiar daca n-ar exista figuri dramatice atat de genial desemnate ca aceea a lui Ciubar-Voda, cu atat de energice contura, ca aceea a lui Tomsa, ar fi de ajuns ca farmecul neinvins si pururea invingator al limbei lui Alecsandri sa rapeasca pe auditori. Si daca caracterul lui Despot chiar e mai mult figura de roman decat de drama, el totusi, prin complicatiile la care da loc, face sa rasara toate caracterele celelalte ale dramei.
Pe langa energia rara a pasajelor dramatice, inaltimea si dulceata pasajelor lirice ale ramei fac din acestea niste adevarate pietre scumpe ale literaturii romane. In aceste pasaje s-aud glasurile luncii de la Mircesti, si se pare c-auzi:
"Pe ale ingerilor arfe lunecand margaritare."
Astfel, cel mai fericit si mai mare reprezentant al generatiei trecute adauga in fiece an o coroana de laur, la gloria sa crescanda...
Mihai Eminescu
(Ziarul Timpul, anul IV, nr. 242, 22 noiemvrie 1879)
Mihai Eminescu - Despot-Voda
Aceasta pagina a fost accesata de 2506 ori.