Dimitrie Rallet

Dimitrie Rallet

de Vasile Alecsandri


Dimitrie Rallet a debutat in cariera literara prin cateva scrieri usoare si umoristice, care au fost publicate intr-o brosura ce se gaseste foarte rar si prin vro trei cantonete, dintre care una sub titlul de Clopotarul a obtinut un succes meritat pe la anul 1849-50. El a conlucrat si la Romania literara prin o serie de aforisme amestecate cu jocuri de cuvinte; apoi, in timpul razboiului de la Crimeea, fiind tirmis de Gr. Ghica-Voda, impreuna cu Negri la Constantinopole ca sa trateze chestia averilor monastiresti, el a profitat de sederea lui pe malul Bosforului ca sa scrie un volum de studii foarte esacte asupra Turciei si asupra turcilor. Acest uvraj a fost publicat in Paris si chiar s-a trauds in limba franceza, dar este foarte putin cunoscut intre romani, desi prin calitatile sale merita un loc in toate bibliotecele publice si particulare.
Dimitrie Rallet, contimpuran si partas la lucru al generatiei ce a pregatit introducerea marelor reforme sociale si politice in tara, a ocupat diverse posturi judecatoresti si a fost, impreuna cu Negri, Rolla si Cogalniceanu, unul din cei mai intai tineri carora li s-a incredintat portofoliuri de ministri ... Ca ministru de justie, Rallet a dat probe de cunostinti serioase si de onestitate recunoscute de tara intreaga.
Reintors in Moldova, dupa misiunea ce avusese la Constantinopole, desi sanatatea lui era acum rau zdruncinata, Dimitrie Rallet a luat o parte foarte activa la luptele electorale de sub caimacamia lui Vogoridi si la acele incepute de tinerimea Moldovei pentru Unirea Principatelor.
Adunarile comitetului instituit pentru acest scop se faceau chiar in apartamentul lui Rallet, la Cabinetul de Istorie naturala, unde el isi avea locuinta. In acel muzeu exista o sala mare unde se afla scheletul unui elefant; de aceea intrunirile unionistilor erau cunoscute sub denumire de "Adunarile de la Elefant".
Rallet a contribuit mult la anularea alegerilor de deputati facute de guvernul caimacamiei lui Vogoridi. Procurandu-si corespondenta acestui caimacam cu Constantinopole si cu Musurus-asa (ambasador al Turciei la Londra in timpul luptei pentru realizarea unirii tarilor romane) din Londra, el o incredinta consulului francez Place, care o trimise la Paris. Acolo aceste scrisori au fost publicate in jurnalele care sustineau aspirarile junimii din Moldova.
Dimitrie Rallet a fost iubit si apreciat de toti cintimpuranii sai prin caracterul sau simpatic, prin spiritul sau umoristic, prin cunostintele sale intinse si mai cu sama prin patriotismul sau neadormit.





Dimitrie Rallet


Aceasta pagina a fost accesata de 2354 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.